Organizmui, kaip ir automobiliui, reikalingas tinkamas „kuras“. Būtent maistas yra tas kuras,  kuris organizmo ląsteles aprūpina energija. Jei maitinantis Jums įprasta sukimšti picą ar karbonadą, nenuostabu, kad net ir pavalgę jaučiatės apsunkę ir pavargę, o ilgainiui pradedate justi kraujotakos sutrikimus, kamuoja viršsvoris ir kitos problemos.

Štai LSMU Medicinos akademijos kancleris prof. Vilius Grabauskas sako, kad  sveika gyvensena prasideda nuo fizinės veiklos ir sveikos mitybos. Į ligų prevenciją plačiau žvelgia išsivysčiusių, turtingesnių ir išsilavinusių šalių visuomenė. Kelias sveikos mitybos link turi daug etapų, kuriuos kur kas lengviau įveikti turint naudingos informacijos bei išklausius įvairiausių patirčių. Norite pradėti sveikai maitintis jau dabar? Anot spalio 25 d. Vilniaus kongresų rūmuose vyksiančios Ann Wigmore Gyvo maisto konferencijos pranešėjų, svarbiausia suprasti 4 pagrindinius sveikos mitybos principus:

1.    Pereiti prie sveikos mitybos svarbu palaipsniui

Kelionė sveikos mitybos link yra tarsi turistinis žygis. Kiek laiko prireiks naujam žygio maršrutui įveikti, priklausys nuo Jūsų noro mokytis tinkamai maitintis. Kelyje visada būna kryžkelės, pakilimai ar paklydimai, dėl kurių reikia grįžti atgal.  Kardinalūs ir staigūs pokyčiai mityboje daugumoje atvejų nebus sėkmingi – priešingai, sukels organizmui šoką, o kelias sveikesnio gyvenimo link bus sunkus ir neteiks džiaugsmo, todėl mitybos įpročius svarbu keisti palaipsniui.
Pirmiausia rekomenduojama paanalizuoti ir užsirašyti, ko ir kiek suvalgote. Tokiu būdu patys pastebėsite, kad sveikiau maitintis galima tiesiog vienų produktų kiekį mažinant, kitų – didinant. Viso proceso metu svarbu nepamiršti stebėti organizmo pokyčius ir poreikius.

Pradėti galite jau nuo šiandien!  Štai vietoje įprasto sumuštinio su kava, žaliavalgis Paulius Jaruševičius rekomenduoja pasigaminti žaliąjį kokteilį, kuris suteiks energijos  ir žvalumo visam rytmečiui.

Receptas dviem asmenims.
Didelė sauja špinatų lapų
Didelė sauja saulėgrąžų daigų
2 bananai
1 kriaušė
2 obuoliai
200 ml vandens
Visus šiuos produktus suplakite. Galite pagardinti cinamonu ar mėtos lapeliu.

2.    Sveika mityba nėra dieta

Bet kokio tikslo siekimas prasideda nuo tvirto noro ir apsisprendimo. Ruoškite savo mintis pokyčiams, apgalvokite, kokią naudą Jums atneš galimi pasikeitimai.  Tiesa, sveika mityba neturi nieko bendro su dieta, nors ir padeda atsikratyti viršsvorio.

Žmonės,  besilaikantys dietos, labai dažnai susierzina, jei nepavyksta laikytis mitybos reikalavimų. Dieta dažnai turi labai aiškius rėmus ir tikslus – kilogramų numetimą, kuriuos pasiekę jaučiamės nugalėję save sunkioje mūsų pačių dvikovoje, kol vėl nesugrįžtame prie senų įpročių. Tuo tarpu sveika mityba yra  tarsi gyvenimo būdas, kurio mokomės nuolat. Čia nėra griežtų taisyklių, kada ir ką valgyti. Svarbu tik vadovautis patarimais, kokį ir kaip paruošti maistą, kad jis būtų naudingas organizmui, jame išliktų didžioji dalis teikiamos energijos, vitaminai bei mineralai.

3.    GYVAS MAISTAS – pagrindinis energijos šaltinis

Vaisiai, daržovės, grūdinės kultūros ir ankštiniai augalai savyje turi visą rinkinį reikalingiausių medžiagų: angliavandenių, skaidulų, vitaminų ir mineralų, taip pat yra liesi, be cholesterolio, todėl tokie produktai turi sudaryti didžiąją dalį Jūsų dienos raciono.

Pradėti reikia nuo mažų, bet sveikatai naudingų pokyčių, žalingus produktus keičiant sveikais. Be pusryčių su vaisiais ar žaliu kokteiliu, derėtų pagalvoti ir apie dienos metą. Atsisakyti mėsos, virto ar kepto maisto sunku, todėl pradžioje galima tiesiog padidinti daržovių kiekį. Prieš valgant pagrindinį patiekalą, pasiruoškite didelį indą įvairiausių daržovių ir lapinių augalų salotų ir tik po to, jei vis dar jausite alkį, pereikite prie kito patiekalo.

Tortai, pyragaičiai, išvalytų grūdų (miltiniai) duonos produktai ir kiti saldėsiai taip pat nėra sveikos mitybos pakeleiviai. Saldūs produktai yra ypač kaloringi ir visiškai nemaistingi, todėl jų reikėtų vengti, taip pat kaip ir gyvulinių riebalų, nes šiuose gausu sočiųjų riebalų, kurie kelia cholesterolio kiekį kraujyje ir kenkia jūsų sveikatai.

4.    Mokytis sveikai maitintis niekada nebūna per vėlu

Sveiką mitybą propaguojantys specialistai  tvirtina, kad augalinis maistas be riebalų gali ne tik sustabdyti širdies ir kraujagyslių ligų vystymąsi, bet ir visiškai sugrąžinti sveikatą net ir sunkiems ligoniams.  Pradėti sveikai maitintis ne vėlu net ir vyresniame amžiuje ar susirgus sunkiomis lėtinėmis ligomis.

Yra daugybė dalykų kurių galima mokytis bendraujant su sveiką mitybą propaguojančiais specialistais ar  kaskart atrasti šį tą naujo. Kaip teisingai pereiti prie sveikos mitybos įpročių? Su kokiais sunkumais susiduria pradėję maitintis termiškai neapdorotu maistu? Kokia nauda iš to organizmui? Atsakymus į visus šiuos klausimus galite išgirsti spalio 25 d. Vilniaus kongresų rūmuose vyksiančioje jau 3-oje Ann Wigmore fondo organizuojamoje GYVO MAISTO konferencijoje, kurios metu siekiama supažindinti visuomenę su sveikos mitybos įtaka sveikatai. Konferencijos metu dalyviai turės galimybę gyvai išgirsti apie gyvo maisto programos dalyvių pokyčius, susipažinti su pranešėjais ir gauti atsakymus į rūpimus klausimus.