Atšilus orui, žmonės plūsta į gamtą, kuria laužus, kepa mėsą ir tai daro ne tik tam leistinose vietose, bet ir miškuose, o kartais  ir daugiabučių balkonuose. Tokia pramoga gali brangiai kainuoti ne tik žmogui, bet ir gamtai.

Primename pagrindines taisykles laužavietės sukūrimui gamtoje: 

  • laužus kūrenti leidžiama ne arčiau nei 30 metrų nuo pastatų ir tik tam skirtose specialiose aikštelėse.
  • Atkreipkite dėmesį į oro gaisringumo prognozę, į miške ir poilsio aikštelėse esančius informacijos stendus ir vykdykite jose skelbiamus miškininkų ir priešgaisrinės apsaugos darbuotojų nurodymus.
  • Nekurkite didelių laužų, kai pučia stiprus vėjas, nes žiežirbos gali uždegti medžius ar žolę.
  • Nepalikite be priežiūros besikūrenančios laužavietės. Smilkstančią ugniavietę būtina užgesinti vandeniu arba užberti žemėmis.

Kepsninės butų balkonuose – draudžiamos

Bendrosios gaisrinės saugos taisyklės numato, kad atviros liepsnos naudojimas daugiabučių balkonuose yra draudžiamas. Mieste kietu kuru kūrenamas šašlykines, kepsnines, rūkyklas, buitines krosneles, lauko židinius naudoti leidžiama ne arčiau nei 6 metrai nuo pastatų. Už šio reikalavimo nesilaikymą yra taikoma administracinė atsakomybė – bauda nuo 10 iki 70 eurų (525 str.).

Ką daryti, kad grilyje paruoštas maistas nebūtų pavojingas?

  • Venkite kepti mėsos produktus, kurių sudėtyje yra natrio nitrito (E 250),  nes, kaip žinoma, jo likučiai, esant aukštesnei nei 110 laipsnių temperatūrai, sudaro kancerogenines medžiagas, o šios didina lėtinių bei onkologinių ligų vystymosi riziką.
  • Jei ketinate kepti marinuotą mėsą, žuvį ar daržoves, marinuojant stenkitės rinktis mažiau riebius, natūralius produktus – venkite aliejų, majonezo, riebių padažų. Dažniau rinkitės citrinų sultis, įvairias žoleles, gazuotą vandenį, kefyrą, jogurtą ir kt.
  • Keptą mėsą rekomenduojama valgyti su gausiu kiekiu kuo įvairesnių spalvų daržovių.
  • Mėsą gerai iškepkite, venkite pusžalių jos produktų.
  • Prižiūrėkite, kad kepant mėsa neapskrustų. Jei grilinamas maistas vis dėlto apdegė ar apanglėjo nuo keptos mėsos ar jos produktų nupjaustykite apdegusias ar apanglėjusias vietas – venkite valgyti apdegusius mėsos gaminius.
  • Po naudojimo būtinai išvalykite kepsninę, šašlykų iešmus ir groteles, kad kitą kartą ant naujai kepamos mėsos nepatektų senų degėsių.

Tekstą parengė:
Evelina Maziliauskaitė
Vilniaus m. savivaldybės visuomenės sveikatos biuro
visuomenės sveikatos stebėsenos skyriaus specialistė