Gyventojų sveikata priklauso nuo daugybės veiksnių. Sveikata netampa prasta atsitiktinai ar dėl nesėkmės.

PSO teigimu, 50 proc. žmogaus sveikatos priklauso nuo jo gyvensenos.

Gyvensena – įpročių ir papročių visuma, veikiama, keičiama, skatinama socializacijos proceso per visą žmogaus gyvenimą (J.Last).

Gyvenseną sudaro mitybos, fizinio aktyvumo, alkoholio bei tabako vartojimo ir kiti įpročiai, taip pat požiūris į save ir kitus. Visa tai sąveikauja tarpusavyje ir stiprina arba žaloja sveikatą. Gyvensenai įtakos turi socialinės, ekonominės, gyvenimo bei darbo sąlygos.

Visas sveikatos problemas galima spręsti įgyvendinant veiksmingą prevencinę veiklą ir propaguojant sveiką gyvenseną, šalinant svarbiausius prastą sveikatą lemiančius veiksnius, nuo kurių priklauso sergamumas ir ankstyva mirtis.

Informuoti visuomenę svarbu, bet dažniausiai vien to nepakanka, kad žmonės būtų iš tiesų paskatinti gyventi sveikai. Dažnai pati veiksmingiausia priemonė yra toks sveikatos propagavimas, kai gyventojai įvairiais metodais skatinami kasdieniame gyvenime rinktis sveiką gyvenimo būdą. Ypač svarbų vaidmenį šioje srityje atlieka darbovietės, mokyklos, gyvenamoji aplinka, vietos, kur žmonės praleidžia daug laiko.

Mityba ir fizinis aktyvumas tai vieni iš svarbiausių gyvensenos veiksnių, darančių poveikį sveikatai. Daugelio Vilniaus miesto gyventojų lėtinių neinfekcinių ligų, ypač širdies ir kraujagyslių sistemos, endokrininės ir medžiagų apykaitos sistemos (II tipo cukrinis diabetas, nutukimas), vystymasis siejamas su nevisaverte jų mityba bei nepakankamu fiziniu aktyvumu.

Suderinta mityba ir nuolatinė fizinė veikla yra būtinos geros sveikatos sąlygos. Todėl būtina siekti, kad:

Vilniaus miesto gyventojų mityba būtų visavertė ir atitiktų PSO rekomendacijas: riebalų kiekis – 15–30 proc., sočiųjų riebalų rūgščių – mažiau negu 7 proc., paprastųjų angliavandenių – mažiau negu 10 proc. paros maisto energinės vertės, maistinių skaidulų – 25–30 g; daržoves ir vaisius vartoti kiekvieną dieną po 400–500 g; riebius mėsos ir pieno produktus keisti liesais, daugiau vartoti žuvų; mažiau konditerijos ir kitų daug cukraus turinčių produktų, taip pat keptų, rūkytų ir sūrių maisto produktų;

Vilniaus miesto gyventojų fizinis aktyvumas atitiktų PSO rekomendacijas (pusė valandos kasdien – suaugusiesiems ir valanda kasdien – vaikams).

Gyvensenos stebėsena svarbi planuojant ir vertinant sveikatos stiprinimo bei lėtinių ligų profilaktikos programas. Gyvensenos rodikliai gaunami atliekant gyventojų apklausas ir vykdant mokslinius tyrimus.

Vykdant PSO koordinuojamą Lėtinių neinfekcinių ligų profilaktikos programą (CINDI), visoje Lietuvoje kas dveji metai registruojami žmonių gyvensenos pokyčiai. Tai daroma dalyvaujant tarptautiniame Sveikatos stebėsenos projekte („Finbalt Health Monitor“). Kas ketverius metus atliekami Lietuvos moksleivių gyvensenos tyrimai, dalyvaujant tarptautiniame mokyklinio amžiaus vaikų gyvensenos ir sveikatos tyrime (angl. Health Behaviour in School-Aged Children – HBSC).


VILNIAUS M. SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURO ATLIKTI TYRIMAI:

2009 METAI:

8 – 12 klasių mokinių lytinės elgsenos ir žinių apie lytiškai plintančias ligas tyrimas Vilniaus miesto bendrojo lavinimo mokyklose (atsisiųskite tyrimo santrauką);

2010 METAI:

„Mokyklinio amžiaus vaikų sveikata ir gyvensena“ (atsisiųskite tyrimo santrauką);

2011 METAI:

„Gaiviųjų energinių gėrimų vartojimo paplitimas tarp Vilniaus miesto 5 – 10 klasių mokinių ir jų žinios apie šiuos gėrimus (atsisiųskite tyrimo santrauką);
„Vilniaus miesto ir rajono mokyklų 9 – 12 klasių mokinių žinios apie saulės ir soliariumų poveikį žmogaus sveikatai bei mokinių deginimosi saulėje ir naudojimosi soliariumais ypatumai (atsisiųskite tyrimo santrauką);
Vilniaus miesto 9 – 12 klasių mokinių nuomonės apie lytinį švietimą mokyklose (atsisiųskite tyrimo santrauką);
Šiuolaikinės animacijos sąsajos su Vilniaus miesto 4 – 7 klasių mokinių elgesiu ir savijauta (atsisiųskite tyrimo santrauką);

2012 METAI:

Vilniaus, Šalčininkų ir Trakų rajonų mokyklinio amžiaus vaikų gyvensenos tyrimas (vykdomas šiuo metu)